.blag LDAA Internet PSHA – everyday is getting closer to a stack overflow…

10Dec/090

Chokladhjul och chokladjul

Ikväll så var jag på Jul på Liseberg för att spela på lite choklahjul. Speciellt den där stora lådan med 2000 g Marabou Mjölkchoklad/Schweizernöt (varför bestämma sig för sort när man inte vann?) verkade vara en otroligt lockade måltavla. Så in går Tommi med 200 kr. Ut kommer Tommi med 0 kr och 0 st vinster. 40 kr gick till rabatterade originalpolkagrisar för 10 kr/st. 30 kr spenderades på rostade mandlar. 10 kr tvingades undertecknad betala i rabaterrad inträdesavgift. Rabatterna i fråga härstammar från det faktum att hela eventet firade 10 år. 10 år av jul bland gröna kaniner och snurrande hjul mitt i hela julen. Numret 10 var en väl återkommande symbol denna kväll. 10 kr/st och 10% rabatt på hela sortimentet var något som syntes ofta nog för att kunna ana ett visst samband.

200 - 40 - 30 - 10 = 120 kr. 120 riksdaler som således spenderades på dessa snurrande hjul som lockar med garanterad stjärnvinst. En spelomgång med 5 brickor kostar 20 kr. Brickorna går även att köpa för 5 kr/st, men girig som man är så tycker man att 5 brickor för 20 kr med en sparad 5:a kvar i fickan är bra mycket mer ekonomiskt riktigt än en bricka för 5 kr med 15 kronor kvar i samma ficka.

100 siffror. 1 utvald. Utvald av hjulet som snurrar så skarpt för att sedan stanna så tvärt. 1 bricka för 5 kr ger gemene man en 1%-ig chans att vinna. 20 kr ger samme man totalt 5% vinstchans. Spenderar man 400 kr på ett och samma chokladhjul i följd så borde man rent statistisk sett vinna 1 st stjärnvinst.

1 st stjärnvist innehåller 2000 g mjölkchoklad. 100 g mjölkchoklad basuneras ut på det närliggande ICA Focus för exakt 11,90 kr. En egenkomponerad stjänvinst (minus det omgivande höljet) kan således konstrueras för 238 kr.

6 gånger prövade jag lyckan. Dessa prövningar berövade mig från 120 kronor. Kronor som jag så frivilligt gav bort till hjulet för att blott möta mitt bittra anletesdrag när komplementet var ett faktum. Förlusten var där.

Jag spelade på samma chokladhjul 6 gånger. Förlust alla gånger. Chansen att vinna ökades inte. Varje spel är oberoende av det förra. 0,05 * 6 =0,3. I längden hade jag dock reducerat mitt komplement till 70%. Men vad hjälper detta? Från att gå från 95% chans till förlust till 70% hjälper inte förvånansvärt mycket. Det hjälper inte alls. Hade jag spelat bort 200 kr hade mitt komplement och min aktuella sannolikhet för vinst varit jämnt balancerade. Men då är det fortfarande likvärdigt med att få krona eller klave. Man kan bara få ett. Misslyckas med med denna slantsingling så är ens sannolika risk att förlora 45%. 45% chans att förlora och då har man ändå spenderat 220 kr på ett hjul vars enda uppgift är att i längden ta dina pengar från dina villiga händer.

Den egenkomponerade stjärnvinsten kostade 18 kr mer att göra. Förmodligen hade dess totala konstruktionskostnad kunnat sjunka under 220 kr om man hade handlat den enda ingrediensen i en ännu billigare butik. En sådan där som säljer choklad som är nära utgånget datum. Som en fotnot, vad är felet med detta? Choklad håller länge. Det smakar fortfarande choklad. Möjligtvis lite torrare och fattigare, men inse nu genast en sak; du hade aldrig tänkt att använda stjärnvinstchokladens tunga vikt till att skapa fler kvällar av whisky med choklad utan att ruineras av finchokladens ockerpriser. Sluta förneka det. Stjärnvinsten är ingen finchoklad. Hela förpackningen består av 2 000 000 milligram med billig sötsliskig kakaomassa som du ändå hade tänkt använda till tröstätning. Denna sortens choklad är inte passande till fina drycker. Den är passande till kvällar fyllda av sysslor inbegripande uppgifter man på ett eller annat sätt känner att man hade kunnat klara sig utan. Men då de är nödvändiga så äter man stjärnvinstchoklad för att stå ut.

Jag stannade klokt vid 120 kr, gick till ICA och köpte en 100 g Marabou Dukat. När jag kom hem såg jag på Californication och dukaten blev med ens uppäten.

Frågan är, ville jag verkligen äga 2 kg med choklad? Eller ville jag äga idén av att ha det? Vad hade hänt med chokladen? Jo, den hade blivit uppäten i ett nafs och sockerberoendet hade visat sig vara ett faktum. Tänka sig att det kostade mig 120 kr att skydda mig från det. Vart skickar jag blommorna till julafton, kära chokladhjul?

chokladhjul

Disclaimer: Not actual chokladhjul. Det är ju inte ens jul. Det borde ju vara chokladjul när det är jul. Jag pratar inte ens om något vettigt längre. Byebye.

Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Leave a comment

(required)

Inga trackbacks ännu.